Evden işe giderken arka planda çalan şehir şarkısından, yağmurlu günlerde evde akustik bir parçanın tadını çıkarmaya veya yazın sahilde gitar çalmaya kadar hepimizin hayatında müzik bir destekleyici aktör veya başrol oyuncusu konumunda. Üstüne binlerce araştırma yapılan müzik biz farkında olmasak da beynimizi farklı şekillerde etkiliyor. Biz de bunlardan birkaçına bakacağız.

Müzik Egzersiz Yapmamızı Kolaylaştırır
1911 yılında yapılan bir araştırma bisiklet sporu yapanların müzik dinlerken çok daha hızlı pedal çevirdiğini kanıtlıyor. Bunun sebebi müzik dinlerken gelen uyaranların beynin yorgunluk sinyalleriyle bir yarış içine girmesi olarak açıklanabilir. Bu süreçte beyin dikkat odağını müziğe vererek yorgunluk sinyallerini hükümsüz bırakabiliyor.
“145 bpm üzeri şarkıların motivasyon üzerinde marjinal etki yaratmadığını gözlemliyor..”
Bu araştırmalar müzik temposuyla, egzersiz üretkenliği arasında pozitif bir ilişki belirlese de güncel araştırmalar yüksek tempo için de bir hız çatısı olduğunu, 145 bpm üzeri şarkıların motivasyon üzerinde marjinal etki yaratmadığını gözlemliyor. Sen de farklı müzik türlerin bulunduğu tempo aralıklarına göre kendi çalma listeni oluşturabilirsin.

Yüksek Olmayan Ortam Sesleri Yaratıcılık İçin Gerekli
Hepimizin için farklı seviyeler de olsa “ortalama” bir ortam sesi yaratıcı düşünceyi geliştirebilir. Peki nasıl? Herkes için farklı olacak bu ses seviyesi ve müzik türü bulunduğunda, beynimiz hem sesi hem de yaptığımız işi aynı anda işlemeye çalışarak, işleme zorluğunu arttırır. Bu da soyut düşünce ve yaratıcı fikirlere sonuç verebilir. Yalnız bu işleme zorluğu optimal düzeyde olmalı, hepimiz hayatımız boyunca farklı tür ve düzeylerde sese maruz kalıyoruz, bu yüzden kişinin kendi optimal “gürültü alışkanlığını” deneyerek karar vermesi en mantıklı strateji olacaktır.

Müzik Eğitimi Yönetici Fonksiyonları da Etkiliyor
Aslında müziğin beyine etkileri konulu araştırmalara baktığımızda, araştırmaların müzik dinleyicileri ve müzik eğitimi alan kişiler üzerine yapılanlar şeklinde ikiye ayrılabileceğini görebiliriz. Tabi ikinci gruptakiler müzikten çok daha çeşitli ve ileri düzeyde fayda alabiliyorlar. Bunlardan birisi beyinde bulanan yönetici fonksiyon bölgesi. Planlama, organizasyon ve görevlerin tamamlanmasından sorumlu bu bölgenin müzik eğitimi ile daha etkili çalıştığı gözlemleniyor. Müzik eğitimi alırken belirli zaman aralıklarında doğru kararları verme alışkanlığının hayatın diğer alanlarında da kullanılabilecek bir meziyet olduğunu görüyoruz.
Referanslar:
https://lifehacker.com/how-music-affects-the-brain-and-how-it-benefits-you-1469597259
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3957486/
https://lifehacker.com/5622382/creating-the-ultimate-exercise-playlist
Comments