top of page
Yazarın fotoğrafıBCB Müzik

"Altın Plak"ın Voyager ile Uzay Boşluğundaki Yolculuğu

Güncelleme tarihi: 23 Oca 2018

Uzay boşluğunda, Güneş Sistemimiz'den galaksinin merkezine doğru 62,140 km/sa hızla ilerleyen bir altın plak olduğunu biliyor muydunuz?



Voyager Programı Neyi Amaçlıyor?

Voyager programı, NASA'nın "yıldızlar arası boşluğu" araştırmaya yönelik hazırladığı bir programdır. 1977'de Voyager 1 ve 2'nin uzaya fırlatılmasıyla başlayan program, aracın Güneş Sistemi'nin dışına çıkmış olmasına rağmen NASA'ya sinyal göndermesiyle halen devam etmekte. Dünya dışı bir yaşam formuyla karşılaşmadığı takdirde 2030 yılında güç kaynağının tükenişiyle ise Voyager'ın görevi sona ermiş olacak. Program, dış gezegenler ve uzay arası boşluk gibi bilgileri araştırmanın yanı sıra bir yaşam formuyla karşılaşması durumunda uygarlığımızı açıklayıcı gramafon kayıtlarına sahip.



Peki Müzik Bu Programın Neresinde Yer Alıyor?

Voyager 2, uzayda akıllı bir yaşam formu ile karşılaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak, Dünya'yı ve insanları anlatan bilgilerle donatılmış. Plakın içerisinde Dünya'nın galaksi içerisindeki konumu, Dünya'dan fotoğraflar, farklı kültürlerin kendi dillerindeki "selam cümleleri" ve özenle seçilmiş eklektik tarz müziklerden oluşan bir kayıt mevcut. Şarkılar doğu ve batı klasiklerinin yanı sıra Dünya'nın dört bir yanından seçilmiş etnik müzikleri de içeren 27 şarkılık bir "Dünya Sesleri" albümü olarak da adlandırılabilir. Bu müziklerin ise bize en yakın güneş sistemine yaklaşık varış süresi olan 40 bin yıldan önce herhangi bir yaşam formuyla karşılaşması ise zor gözüküyor.



Müzikler Nasıl Seçildi?

Medeniyetimizi temsil edecek olan kayıtlar sınırlı sayıda görsel, mesaj ve müzik içerebileceği için zorlu bir seçim sürecinden geçmiştir. Carl Sagan'ın liderliğindeki seçim komitesine Rolling Stone, editör Timothy Ferris, yazar Ann Druyan ve sanatçı Jon Lomberg de katkı sağlamıştır.


"Altın Plak insanlığın kozmik okyanusa bıraktığı bir şişe gibi ve gezegendeki insan hayatıyla ilgili umut verici bir mesaj. " Carl Sagan

Spotify’da hazırlanmış olan “Altın Plak” çalma listesi ile tüm şarkılara ulaşabilirsiniz.

https://open.spotify.com/user/ulyssestone/playlist/6pcuzwZSIw7OgL149bgJmZ?si=DnrDJgk2RtixVQUbZ75OqQ



Referans:

NASA: https://voyager.jpl.nasa.gov

The NewYorker: https://www.newyorker.com/tech/elements/voyager-golden-record-40th-anniversary-timothy-ferris

Independent: http://www.independent.co.uk/news/science/voyager-1-has-left-the-solar-system-but-what-message-is-it-carrying-to-the-stars-8814986.html


362 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page